söndag 31 maj 2009

Bilder

Så här ser det ut nu. Imorgon helt annat...






Bilder från påsken -09


Nedräkning

Imorgon ska grävaren börja sitt jobb. Vi kommer inte att känna igen oss nästa gång vi kommer upp kan jag tänka. Samtidigt att föreställa sig den stora skopan gräva, slita och dra upp jord och stenar som legat däri i årtusenden - herr grävmaskinist, var försiktig och snäll med vår mark. Vi vill gärna hitta de sötaste små vitsippor och de vackraste liljekonvaljer jag någonsin sett i framtiden.
I tanken är det svårt att föreställa sig hur husen kommer att ligga trots att vi märkt upp med pinnar och annat - "för att få ett hum". Att leka med känslan om hur det känns sen när hus och förråd står där de sen ska stå i minst hundra år (hoppas jag) är ofattbart!
Tur som tokar har vi att en fantastiskt snäll "hustomte" bor nästgårds. Han fixar och donar med stenar och annat så inte vår finafina lilla bro går sönder under all tyngd som den kommer utsättas för under denna period - gränslöst tack!!
Stora huset är på 70 + sovloft 15 kvm. 70 kvm som här hemma men då har vi källare, också 70, istället för loft. Med oss 4 på den här ytan känns ibland trångt men jag gissar att loftet kommer göra mycket för att få in rymd och ljus. Gäststugan är på 30 kvm, supergulligt och alldeles underbart planerad. Ett fantastiskt fönster med utsikt mot vattnet - vem som helst i släkten kommer döda för att få sitta där med morgonkaffet...
"Själv sätter jag mej på altanen, solen håller sakta på att värma upp marken och daggen är snart alldeles försvunnen. Vattnet ligger spegelblank och tiden står still..."
Det var en skön liten minitripp i tanken.
Imorgon väntar måndag, en måndag som i andra veckor och år inte varit så spännande och pirrig, utan i morgon är det "grävarmåndag!". Lycko hr L som antagligen ställer in autopiloten på riksväg 70 fredag alt. lördag för att komma upp och tömma förrådet som ska flyttas och får se allt som gjorts, attans vad det ska vara orättvist ibland... Kör försiktigt!
Nu släpper jag åter in min föreställning om mina kommande mornar på altanen - nattinatti!

fredag 29 maj 2009

Vinter i Vytomta 08-09

Med champagne i bagaget trotsade vi kyla och snö för att fira in det nya året. Fira och önska oss tur för framtiden och vårt fantastiska projekt. Än så länge hade vi inte bestämt oss för vem av de tre återstående leverantörerna som skulle få bygga vår längtan...

Så här vackert är det vintertid i Vytomta
.







Och så här mysigt kan man ha när man går på promenad och måste ta igen sig lite...



Familjens mormor med två barnbarn




Nattinatti!







onsdag 27 maj 2009

Från första början...

Utsikt från tomten lite längre ner än vad stora huset kommer stå.

Vi har i många år önskat oss ett eget litet ställe att landa på, att ladda batterier och få tid att umgås med varandra. Äntligen har vi påbörjat vår resa mot att färdigställa vår dröm. Allt började för ett par år sedan..

Herr Lundin har starka band till en söt liten by strax utanför Leksand, Dalarna. I denna by har vi tillbringat snart 2 årtionden, sommar som vinter, höst som vår - så ofta vi haft möjlighet. Innan vi fick barn bodde vi hos hans föräldrar men när söta små barnfötter om morgonen väckte oss kände vi att det var tid att hitta ett eget kryp in.

En god vän till hr L äger mark i byn som skulle styckas av. J fick då erbjudandet att köpa en bit av honom. En "bit" = 2350 kvm, helt orörd äng, så vacker i sluttningen med utsikt över vattnet. Många års drömmar börjar ta form. Vi drömde och fantiserade hur huset skulle se ut men det stämde inte på långa vägar med vad husleverantörer i Sverige kunde erbjuda. Antagligen var en lokal snickare bäst lämpad att göra vårt jobb. Efter vi fått kontakt med en arkitekt som hjälpte oss rita upp våra önskemål lämnade vi ritningarna till möjliga byggkandidater. Vårt första och största önskemål var att få en firma som gjorde både grund och hus - allt för att vi inte skulle hamna i kläm om något inte sedan skulle överensstämma mellan de två ytterst viktiga detaljerna. Detta sökande påbörjades i början av 2007. Hr J jagade in offerter från dessa kända och okända byggare men det blev inte direkt något jätteintresse för någon av kandidaterna då. Tiden gick och annat upptog vår dyrbara tid utanför arbetena.

Med stor hjälp av svärfar blir tomten röjd från träd som stod ivägen, stenar som inte skulle vara där och vatten plus el grävdes ner för att vi snart, snart skulle kunna påbörja bygget. Husvagn köptes som tillfällig bostad och pallrades upp i utkant av tomten. Sommaren kom, var och gick - inget husbygge -07, men siktet var inställt på "nästa sommar - då har vi riktigt tak över huvet". Nästa sommar kom - och gick, fortfarande inget hus i sikte. Men något hände iallafall den sommaren -08.

Ett annat par i byn byggde med en leverantör vid namn "Fiskarhedenvillan. Ett toppenbra företag och allt från grundbygge till husbygge har fungerat utomordentligt!" hördes bl.a. Sedan att företaget fanns i Borlänge gjorde inte saken sämre, att använda "lokala byggare" var något vi gärna ville använda oss av för att gynna företagskulturen men den mer lokala byggaren var nästan 500´ tusen kr. dyrare och det hade vi inte råd att kosta på oss. När det sedan, efter granskningar visar sig att Fiskarhedenvillan anlitar företag som i deras ögon är pålitliga och duktiga känns denna kofta ännu bättre.



Fredagen den 24 april kl.13.00 hade vi en tid bokad med Fiskarhedenvillans representant Mattias Eriksson. På vägen upp de 30 milen är det pirrigt men samtidigt en spänd förväntan som ligger och skvalpar i magen. Under hela bilresan upp studeras nyinköpta inredningstidningar in i minsta detalj för att få ett litet hum om vad som komma skall... Vad har vi för val framöver, färger - hur ska vi komma överens?!, detaljer som vart lysknappar ska sitta och vilket kakel ska vi ha?!! Tjoho vad detta ska bli kul!!

Det var en härlig pärs! För det planerades kök, tegelpannor, öppna spisar och farstukvisar och hur skulle vi komma ihåg allt vi kommit överens om?! men ingen fara... Mattias hade koll och vi åkte vidare efter vårt möte till husvagnen och tomten för att fortsätta diskutera sinsemellan vad vi gjort och vad som beställts...

Nu om 5 dagar, dvs. måndag 1/6 påbörjas arbetet med grunderna till våra två, hett efterlängtade hus och den 18/6 kl.07.00 lastas husen av... jag vågar knappt tro det är sant - drömmen har börjat bli sanning.

Maj månad 2009 - Vi é på gång, vi é laddade, vi é tända!